Fisioterapia Esportiva

2024-01-16
Alexandre Redl
Alexandre Redl

desde ben petit he tingut una relació molt important i intensa amb l’esport, primer com esportista d’arts marcials durant més de vint anys i després com a mestre d’educació física, és per això que com a professional de la fisioterapia no em puc estar de continuar treballant en l’àmbit esportiu.

La fisioteràpia esportiva com a especialització de la fisioteràpia es centra en la prevenció, diagnòstic funcional, tractament i recuperació de lesions relacionades amb l'esport i l'exercici físic. Aquesta disciplina s'adreça tant a esportistes professionals com a aficionats, cobrint un ampli espectre de necessitats, des de la millora del rendiment fins a la rehabilitació post-lesió.

A l’àmbit preventiu, els fisioterapeutes esportius treballem estretament amb l’esportistes per a corregir factors perpetuants que poden derivar en lesions, proporcionant programes d'exercicis personalitzats que tenen en compte les exigències específiques de cada esport. Aquests programes solen incloure entrenament de força, flexibilitat, coordinació i equilibri.

En cas de lesions, a la meva consulta ofereixo tractaments tant manuals (massatge, movilitzacions i manipulacions articulars,..) com tecnológics ( NMPe, EPTE/EPI, INDIBA, Ones de Xoc, dinamometria inercial,…) i exercicis terapèutics. Aquestes intervencions busquen no només curar la lesió, sinó també accelerar el procés de recuperació, reduir el risc de recaigudes i millorar la funcionalitat i rendiment de l'esportista.

La fisioteràpia esportiva juga un paper crucial en el suport psicològic dels atletes lesionats, ajudant-los a gestionar la frustració i l'ansietat durant la seva recuperació. A més, aquesta especialització promou una aproximació holística, considerant l'esportista en la seva totalitat: físic, mental i emocionalment, per aconseguir una òptima recuperació i un retorn segur a l'activitat esportiva.